Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτοκράτειρα της λιτότητας η Μέρκελ – Για λίγες έδρες έχασε την αυτοδυναμία

- Έχασε την αυτοδυναμία η Άνγκελα Μέρκελ αλλά οι εκλογές έδειξαν πως είναι η απόλυτη κυρίαρχος της Γερμανίας
- Προσωρινά αποτελέσματα: 41,5% Χριστιανοδημοκράτες, 25,7% Σοσιαλδημοκράτες 8,6% Αριστερά, 8,4% Πράσινοι....
- Από σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας με τουςΣοσιαλδημοκράτες
- 8,5% αυξημένο το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές


Ίσως τόσο εύκολη νίκη να μην την περίμενε ούτε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά οι εκλογές στη Γερμανία αποδείχθηκαν ένας περίπατος για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων, συγκεντρώνουν ποσοστό 41,5%. Που σημαίνει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχασε σε λίγες έδρες (1 ή 2) την απόλυτη αυτοδυναμία και την ευκαιρία να κυβερνήσει ακόμη και μόνη της, κάτι που δεν έχει γίνει από το 1974 και την εκλογική νίκη των Σοσιαδηλημοκρατών του Κόνραντ Αντενάουερ.
Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα exit poll, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου